Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik bez sera - dlaczego warto go wypróbować deser w takiej formie?
Sernik bez sera to alternatywa w stosunku do nieco cięższego, używanego w tradycyjnym przepisie twarogu. W tym wypadku najczęściej ten bazowy składnik ciasta jest zastępowany znacznie lżejszym jogurtem naturalnym lub greckim. To idealne rozwiązanie dla osób chcących przygotować ze względu na dietę zawierający mniej tłuszczu deser. Z drugiej strony z przepisu mogą z powodzeniem skorzystać osoby, które mają ochotę na sernik, a jedynym brakującym składnikiem, którego nie mają pod ręką w kuchni, jest wykorzystywany zwyczajowo twaróg. Taki eksperyment pozwoli uzyskać wyjątkowy wypiek, którego cechą charakterystyczną będzie niezwykle delikatna, a zarazem puszysta konsystencja, która doskonale współgra ze smakiem owoców jagodowych takich, jak maliny, jeżyny, borówki, jagody, czy truskawki. Z kolei dodatek do masy z jogurtem budyniu waniliowego, a na koniec oprószenie gotowego ciasta cukrem pudrem pozwoli uzyskać wypiek przypominającą sernik w najbardziej tradycyjnej, przygotowywanej od pokoleń formie. Taki deser bez sera można przygotować zarówno na co dzień, gdy ma się na niego ochotę, jak i z okazji świąt, lub różnego rodzaju spotkań rodzinnych. Jego atutem jest uniwersalne zastosowanie.
Sernik bez sera - przepis z wykorzystaniem zamiennika w postaci jogurtu naturalnego
Przepis na sernik bez sera z jogurtem naturalnym o smaku waniliowym nie powinien stanowić zbyt dużego wyzwania dla osób, które doskonale znają tradycyjny wariant tego ciasta z wykorzystaniem twarogu. Składniki bazowe są produktami, które można bez trudu znaleźć w większości polskich kuchni. Są to jajka, jogurt naturalny, cukier puder oraz budyń waniliowy WINIARY, a także olej np. słonecznikowy. Z kolei akcesoria potrzebne do przygotowania tortownicy to odrobina masła oraz bułki tartej, alternatywnie blacha może zostać wyłożona również papierem do pieczenia. Na zewnątrz dna można dodatkowo umieścić folię aluminiową. Aby przygotować masę na sernik, należy na początku połączyć żółtka wraz z cukrem, po czym całość umieścić wraz z jogurtem naturalnym, olejem roślinnym i budyniem waniliowym w mikserze, aby wszystkie składniki dokładnie połączyć. W osobnym naczyniu należy ubić białka tak, by przybrały one sztywną, a zarazem puszystą konsystencję i również dodać do nich cukier. Następnie obie masy można połączyć. Należy pamiętać, aby robić to szybko, a zarazem delikatnie, tak by nie uszkodzić pęcherzyków powietrza w pianie. Ciasto należy piec przez około 80 minut w relatywnie niskiej temperaturze wynoszącej około 160 stopni Celsjusza.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz olej i zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY.
Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170℃. Na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
Tortownicę wstaw na kratkę, nad blachą z wodą. Piecz około 1 godziny i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
Ania